Svartamasken.com - Logotype

Senaste bilderna

Mingelbilder från STCC på Solvalla 2017 av Eric Lindgren
51 st bilder
Resan till Nürburgring med Volvo 745 GLT 1989
27 st bilder
Visa alla»

Annons - Test


Artikelarkivet

Peggen Anderssons tankar om ett framtida reglemente för STCC - del 5 - Motor


I Nynäshamn bygger Olsbergs MSE tävlingsbilar från scratch...Foto: Eric Lindgren


...där motorer och drivning har föga gemensamt med ursprungsbilen. Foto: Eric Lindgren

Nu har vi kommit en bit på vårt bygge och med karossen och med hjulupphängningarna på plats är det dags att fundera på vad som ska få vårt bygge att gå framåt. Som ni märker är jag inne på att alla detaljer på våra bilar ska vara likadana, förutom karossen, för att garantera långsiktighet och jämnhet i vårt nya STCC koncept. Detta gäller också motorn.I en tid där biltillverkarna inte längre är så noga med vilken motor de själva har i sina bilar har vi alla möjligheter här. Saab kör med motorer från Alfa Romeo, Volvo sätter in motorer från Peugeot och Mercedes funderar allvarligt på att sätta in motorer från Mini (BMW) i sin lila bil. Och konsumenten struntar fullkomligt i vad som sitter under huven och brummar.

Med DTM som förebild använder vi oss av en motor som visserligen bygger på grunddelar från en existerande motor men som sedan i huvudsak är utvecklad för att göra just det den ska, driva en racerbil. Men precis som i DTM talar vi inte högt om vilket bilmärke som levererat vad utan var och en sätter sin egen ventilkåpa på den nya kraftkällan.

Jag tycker det finns en poäng i att vi använder oss av Svenska komponenter så lång det går i vårt bygge och då faller genast tanken på Olsbergs MD som låter bygga motorer för motorsport. Här har vi en aktör som kan låta bygga precis den motor vi vill ha på ett sätt så att alla motorer blir lika.

En turboladdad motor med 450 hk är vår målsättning för att göra klassen intressant.


Givetvis är det fortfarande ett offertförfarande där leverantören garanterar att leverera motorer till ett visst pris i fem år. Kostnaden för service och livslängd är ju också faktorer som måste vägas in.

För att återvända till BMW-världen, i S2000, så kostar en ny motor 55 000 euro och får sen köras i max 250 mil innan det är dags att renovera för 250.000 kronor. Det blir en miljon om året, i renoveringskostnader, för ett tvåbilsteam.

Jag tippar vi kan bygga en motor för 200 000 som kostar 50 000 att renovera efter 1000 mils körning. Det är två säsonger för ett STCC-team vilket ger femtio tusen om året, i renoveringskostnader, för ett tvåbilsteam. Även om motorn blir dubbelt så dyr är det som en vårvind jämfört med dagens kostnader.

Stoleken på motorn är kanske detaljer men jag tror ju att man kan få en motor med 450 hk att bli betydligt billigare att bygga och driva om man väljer 2,3 liter i stället för 1,6. 1,6-literreglerna är ju bara ett sätt att anpassa sig till marknadens nya, mindre, motorer. Både politiskt och praktiskt. Men eftersom vi bara ska använda en motor behöver vi inte ta hänsyn till detta.

Drivmedel är en annan detalj som vi kan välja fritt.

Eon, eller någon annan aktör, kanske vill fortsätta att använda biogas i racingsammanhang och då är det kanske bra att skriva ett avtal som gör att vi alla kör på Biogas de fem första åren.

Men det är ju lätt att bygga motorn för etanol eller något annat drivmedel om man så vill. Givetvis är jag inte ute efter att man ska få köra på olika alternativ av bränsle samtidigt. Men här har STCC-organisationen en möjlighet att besluta om vilket bränsle vi ska använda de fem nästkommande åren.

Givetvis är alla kringsystem till motorn enhetliga. Varför inte använda ett Nira styrsystem för att sköta om tändning, insprutning och turbotryck. Ett Svenskt system som kostar mellan 10’ och 20’ och som mycket väll klarar styrningen till vår motor. Vi har nu modifierat vår kaross så att vi kan sätt in motorn i längdled. Motorn måste nu sättas in i vår kaross med ett visst mått i höjd och längdled.

Och vi har nu spenderat ca 5 - 700.000 på vårt bygge. Vissa team mindre och andra en hel del mer.

Av Peggen Andersson

Fler artiklar

RSS icon  Prenumerera på Svartamaskens artiklar!
Senaste videoklippet

0/stig_stor.jpg


Annonsera härAnnonsera här