Svartamasken.com - Logotype

Senaste bilderna

Legend Cars på Solvalla 2017 av Magnus Jakobsson
73 st bilder
STCC på Solvalla 2017 av Magnus Jakobsson
46 st bilder
Visa alla»

Annons - Test


Artikelarkivet

Le Mans är som tio STCC-race, några Gröna Lund och Kiviks Marknader


Stefan "Lill-Lövis" Johansson vann Le Mans 1997. Foto: Christer Ljungaeus.


Artikelförfattaren var teamchef för Karlsson Klister Racing Team på 70-talet. Foto: Rolf Sundh.

Le Mans tillhör de, för den motorsportintresserade, legendariska tävlingarna med en historia som fängslar och fascinerar. Samma sak för biltillverkare är det fortfarande en prestigefylld utmaning att vara med och försöka stå som vinnare efter 24-timmar. De japanska biltillverkarna har mer eller mindre mangrant deltagit i tävlingen, franska små tillverkare av racersportvagnar har varit med och i år gör Porsche comeback som fabriksteam. Till Le Mans måste man åka någon gång för att uppleva de 24 timmarna och allt runtomkring. Här kommer Rolf Sundhs skildring av Le Mans:


"Le Mans är en tämligen ointressant håla med 150.000 invånare, en vacker katedral (S:t Julien)ett mediokert fotbollslag i franska ligan och massor av nedsmutsande industrier som huvudsakligen tillverkar komponenter åt den inhemska bilindustrin. Floden
Sarthe passerar genom stan som ligger i departementet med samma namn. Alltså inte mycket att skriva hem om. Googlar du på ” Le mans 24 heures”, ”Le Mans 24-timmars” eller på originalspråkets” 24 heures du Mans” får du desto bättre respons.


24-timmarsloppet på circuit Las Sarthe är världens mest kända biltävling. Åskådarsiffror kring kvartsmiljonen (258.000 2008) är inte ovanligt och i alla sammanhang är tävlingen etablerad som ett av världens största publika evenemang. Tävlingen har körts sedan 1923 och Le Mans 24-timmars är med råge världens äldsta biltävling.

55 ekipage kan delta i 24-timmars och kvoten brukar bli tidigt fylld. Det låter som en paradox med hänsyn till den anststrängda finanssituationen, men faktum är att 82 team (rekord) anmäldes till årets tävling. Nu har 55 team och tio reserver fått nådiga nicken av arrangerande ACO och startfältets dignitet förtjänar att semesterresan för den bilsportintresserade i år går till Le Mans, 20 mil sydväst Paris.
Jag var på plats redan 1966 då Ford lyckades slå Ferrari och jag har blivit så besatt av upplevelserna kring Circuit La Sarthe att jag sedan dess återvänt fler än dussinet gånger.

Ta tio STCC-race på våra påvra racingbanor, mixa med några Gröna Lund och ett par Kiviks marknad. Lägg därtill en kvarts miljon människor och sockra med 55 högpotenta racerbilar som drar iväg i regn och sol, dagsljus och becksvart nattmörker i farter kring 300 km/tim. Då har du Le Mans 24 heures i ett nötskal och det måste upplevas! Gör det!"

Av Rolf Sundh


Fler artiklar

RSS icon  Prenumerera på Svartamaskens artiklar!
Senaste videoklippet

0/stig_stor.jpg


Annons - SM 11 årAnnons - aktuell motorsport