Svartamasken.com - Logotype

Senaste bilderna

Legend Cars på Solvalla 2017 av Magnus Jakobsson
73 st bilder
STCC på Solvalla 2017 av Magnus Jakobsson
46 st bilder
Visa alla»

Annons - Test


Artikelarkivet

75% folkfest och 25% motorsport var det som lockade oss att åka till Höljes


Micke Jernberg torkar svetten ur pannan efter att den havererade motorn lyfts ur. Foto: Eric Lindgren


Höljes är folkfest och man stänger inte 17.00 utan det är då det börjar för många ur publiken. Foto: Eric Lindgren

Valet stod i år mellan att åka till rallycross-VM i Höljes eller att åka till Power Meet i Västerås. Båda evenemangen lockar, speciellt om man vill få med sig några av sina ungdomar. I år blev det Höljes och på fredagen startade färden mot norra Värmland. Förutom undertecknad bestod sällskapet av en 28-årig son med jämnårig kompis samt den den 25-årige sonen. Mina söner har jag släpat med till olika biltävlingar men för kompisen var det debut att besöka en motortävling. Inte ovanligt att ungdomar från 08-området saknar erfarenhet av motorsport.


I strålande väder gick färden genom Värmland och man slås av hur glesbefolkat stora delar av landet är och hur vackert det är när man lämnar de stora vägarna. Framme i Höljes uppsökte vi campingen som ligger nere i byn. När jag ringde innan om plats var det inga problem med att tälta och det skulle kosta 175:-/natt. På plats var det inte lika lätt och nu kostade det 250:-/natt. Allt löste sig dock smidigt och prishöjningen var inget att snacka om för oss fyra. Efter att ha satt upp tältet blev det ett uppfriskande dopp i den iskalla älven. Efteråt fick vi veta att det var 13 grader i vattnet. Därefter blev det ett besök i affären för att köpa middagsmat. Grabbarna valde att grilla korv, innan det var dags att åka buss till motorbanan.

Uppe vid motorbanan var det full fart. Det första vi mötte var den till badtunna ombyggda husvagn som finns med i ett av videoklippen här på sajten. Den hade kompletterats med en tron i rött och guld som grabbarna köpt från ett par norrmän ifjol för en tusenlapp. I tronen kunde folk fotografera sig mot en slant till Barncancerfonden. Under torsdagen hade man fått in över 10 000:- och det blev nog en ansenlig summa under resten av helgen. Klockan 21.30 drog rockabillybandet Top Cats igång och det var bra tryck i deras uppträdande vilket uppskattades.

I depån var det full aktivitet inför fredagen. Det varmkördes motorer trots att timmen var sen och värst var Petter Solberg. Jag anslöt till Micke Jernberg och Lasse Larssons gäng. Där var stämningen högst och det var trevligt att träffa gamla bekanta där. Jag hängde med Jernberg till en av deras sponsorer som hade fest. Mina grabbar fanns i öltältet där stämningen också var hög och där ett bra coverband spelade. Vid midnatt var det dock dags att ta bussen tillbaka till campingen då helgen skulle bli lång.

Efter hyggligt med sömn i tältet var det lördag morgon. För att piggna till blev det ett dopp i älven - tipset från en vinterbadare till grabbarna var att bara knalla i utan att känna efter. Det funkade och under helgen blev det fem dopp. Planen var att äta frukost på campingen men det skulle kosta 400 spänn för oss och då blev det att knalla till affären och handla för en 50-lapp. Inget fel att tjäna pengar men onödigt att prisa ur sig med att ta orimligt betalt, speciellt med en affär några hundra meter bort.

I depån var det full aktivitet och dagen började med fri träning för Super Cars. Därefter var det lunch. Vi hade fått VIP-biljetter av Volkswagen som innefattade entré, lunch och läktare. Om "vägen till mannens hjärta går genom magen" så gäller det i ännu högre grad hungriga ungdomar. Efter lunch kördes två omgångar och det var full satsning som gällde i varje heat som var som en VM-final.

Jernberg berättade att man nu vrider ur 600 hästar ur motorerna i Super Cars och det börjar bli små marginaler, något som drabbade deras förare Robin Larsson. Trots ny motor blev det problem för honom när en krokig ventil satte stopp för fortsatt tävlande efter omgång 1. Man får bara använda tre motorer under säsongen och trots att det fanns en reservmotor i Trollhättan var det inte värt mödan att få den på plats under natten då oddsen att få köra final var för små i det stenhårda startfältet när man missat att göra resultat i två omgångar. Dessutom skulle motorn lagas och skeppas till Canada för nästa VM-deltävlingen på onsdagen.

Efter lördagens omgångar bar det av ner till campingen där vi tog ett dopp i älven innan det hanns med att sova en timme i tältet. Sedan blev det några öl i kvällssolen innan det var dags att åka upp till banan igen och festområdet. I öltältet serverades det vildsvin och potatissallad för 80 spänn och detta tillsammans med några öl blev vår middag.

I Jernberg/Larssons tält var det full fart. Man gjorde det bästa av situationen genom att festa ordentligt med sponsorer, vänner och bekanta. Jag knallade även bort till Per Eklund som hade kört bra under dagen. Per var i bra form och fru Kerstin berättade att han gått ner 8 kilo. Per berättade att han gjorde två armhävningar när Stecka gick förbi och undrade vad som stod på. Dottern Karin förtäljde att det var hon som skötte taktiksnacket med pappa Per under racen. Det blev även en tur ut på festområdet där jag träffade på DNs Sven Gustavsson. Vi konstaterade att trots mycket folk och festande var det aldrig hotfullt eller stökigt - folk hade kul helt enkelt.

På startplattan var det två dansband som underhöll, ett norskt och ett svenskt, och det dansades friskt. I öltältet var det full fart även denna kväll och mina grabbar stormtrivdes när jag lämnade dem för att ta bussen till tältet. Yngste grabben missade sista bussen men fick lift av Taxi Sälen - tack Yvonne för det. Andra natten blev det bättre sömn och efter dopp i älven och frukost revs tält och packningen stuvades in i bilen som kördes bort till affärens parkering. Detta för att slippa köerna och innebar att vi knallade upp till banan.

Även omgång 3 och 4 var stenhårda och många förare hade bekymmer. P G gjorde en tjuvstart och "belönades" med två körningar i alternativspåret. Han körde som ett svin men det räckte inte till finalplats. Innan finalerna bjöd Volkswagen på lunch igen och vid "pressbordet" fick Sven Gustavsson och jag sällskap av VWs VD Sten Forsberg och informationschefen Marcus Thomasfolk. Det var glada miner hos VW då det säljs rekordmånga bilar i år. I vimlet träffade jag även Sven-Åke Enochsson, Bob Huzell och Johnny Haraldsson.

Semifinalerna och finalerna blev spännande i alla klasserna och när Timmy Hansen tog målflagg knallade vi ner från läktaren och började promenaden ner till byn. Ett lyckodrag att gå då både bilar och bussar satt fast. På vägen hem summerade vi helgen och alla var mycket nöjda med helgen och Höljes koncept.

På frågan om man skulle åka till Höljes enbart för tävlingarna så var det ett samstämmigt nej som gällde. Höljes är 75% folkfest och 25% biltävling och det är det man uppskattade, och jag håller med.

Av Eric Lindgren

P.S. Fler bilder till artikeln finns i bildarkivet.


Fler artiklar

RSS icon  Prenumerera på Svartamaskens artiklar!
Senaste videoklippet

0/stig_stor.jpg


Annons - SM 11 årAnnons - aktuell motorsport