Svartamasken.com - Logotype

Senaste bilderna

Resan till Nürburgring med Volvo 745 GLT 1989
27 st bilder
Blandade racingbilder del 1 av Christer Ljungaeus
20 st bilder
Visa alla»

Annons - Trackstar


Artikelarkivet

Ett retrokoncept skulle kunna vara räddningen för SAAB


SAAB 96 har en perfekt grunddesign för ett retrokoncept. Skiss: Eric Lindgren


Front och bakdel har även behållit sin grunddesign. Skiss: Eric Lindgren

SAABs framtid har varit ett hett diskussionsämne här på sajten. För ett par månader sedan skrev jag bland annat om att SAAB 96 vore en lämplig bil att göra ett retrokoncept av, precis som Mini och FIAT 500. SAAB 96 var en föregångare i mycket och skulle säkert fungera både konceptmässigt och storleksmässigt. Bilen skulle vara större än Mini och FIAT 500 och vara i storlek som en Opel Astra interiörmässigt.


SAAB 9-6 Monte Carlo

SAAB 96 hade en stark grundkonstruktion som även hade ett bra Cw-värde. På den övre skissen som visar en SAAB 9-6 Monte Carlo har bakändan begåvats med en Combi Coupé-baklucka. Precis som på Minin och FIAT 500:an har de kromade stötfångarna integrerats i karossen. Likaså behåller blinkers och bakljus sin ursprungliga form men har fällts in i karossen. Karossen har dragits ner på sidorna så att dörrarna nu får ett modernare utseende. Dropplister och några andra ursprungliga karossveck har tagits bort och dörrarna saknar rutramar. En karossvariant kan vara ett cabriocoach-tak, dvs en jättestor taklucka i canvas. Detta tillsammans med nedvevbara bakre sidorutor skulle ge en bil med mycket frisk luft.


Front och akter SAAB 9-6

SAAB 96 i sin ursprungliga form hade mycket harmoniska linjer till skillnad från ”långnosen” som kom 1965. Den ursprungliga 92:an känns lite för gammaldags med sina små rutor. I fronten har luftintagen bakom de horisontella kromade ribborna under strålkastarna försvunnit. Skulle mer luft behövas kan man ha ett luftintag under kofångaren mellan dimljusen. Vindrutan har gjorts större och vindrutetorkarna har dolts. Grillen blir en modern variant av ursprunget. Baktill har luftutsläppen bakom sidorutorna försvunnit. Baklysen och handtag på koffertluckan har fått en modern tolkning av den ursprungliga designen. Fälgarna ska ha en design som både passar en SAAB och som passar ett retrokoncept.

VW New Beetle och Chrysler P T Cruiser avskräcker dock

Mini och FIAT 500 är exempel på lyckade retrokoncept som har blivit försäljningsframgångar medan Volkswagens New Bettle och P T Cruiser är exempel på trendbilar som dansade en sommar. Hur kommer det sig att dessa inte blev långvariga försäljningsframgångar? När det gäller New Beetle så kändes den för enkel plus att bilen var trist att köra, något som även den ursprungliga Folkan faktiskt var. P T Cruiser var en succé första året men inte en speciellt bra konstruktion. Under det roliga skalet fanns det mycket att irritera sig på plus att modellen inte hade någon historisk koppling till någon populär bil. En SAAB 9-6 kommer kanske för sent, eller också finns det en marknad för ett retrokoncept som är lite större än Mini och FIAT 500. Det kommer även en större Mini med retrostuk så det kanske inte är för sent. Givetvis ska en SAAB 9-6 kunna bli en populär bil även i rallyskogen – varför inte i nya S2000-klassen?

Av Eric Lindgren


Fler artiklar

RSS icon  Prenumerera på Svartamaskens artiklar!
Senaste videoklippet

0/svart_stor.jpg


Annons - AffärsskolanAnnons - JokernAnnons - MerchandiseAnnonsera här