Svartamasken.com - Logotype

Senaste bilderna

Resan till Nürburgring med Volvo 745 GLT 1989
27 st bilder
Blandade racingbilder del 1 av Christer Ljungaeus
20 st bilder
Visa alla»

Annons - Trackstar


Artikelarkivet

Resan till DTM blev en upplevelse utöver det vanliga för fordonseleverna


Mattias Ekström berättar för fordonseleverna om livet som DTM-stjärna. Foto: Bo Lindman


"Miss Deutschland" var även en duktig mekaniker...Foto: Bo Lindman

Bakgrunden till denna resa till Zandvoort och DTM-tävlingen där, var att MYN (Motorbranschens Yrkesnämnder) arrangerade sin årliga premieresa för landets bästa fordonselever. Alltså de med bäst resultat i branschens slutprov inför examen på fordonsprogrammet. Redan inför avresan ekiperade vi upp alla deltagarna, drygt 20 pers i Swedish Motortrades gul-blå profilkläder, för att det skulle synas vilka förare vi höll på under helgen. Det fick till följd att kaptenen på det KLM-plan vi flög ned till Amsterdam, i högtalarna inför landningen önskade det svenska teamet lycka till på Zandvoort, varpå ungdomarna fick en spontan applåd från övriga passagerare. Dom trodde nog att vi var mera direkt involverade i tävlingarna n vad som nu var fallet. Men eleverna tyckte naturligtvis det var lite häftigt med uppmärksamheten.



Väl ute på banan fick de möta våra då bägge Polocup matadorer, Jimmy Johansson och Patrik Olsson, som bägge berättade om sina upplevelser i DTM-cirkusen och hur det funkade i Polo Cup. Upplägget för Polo Cup imponerade på oss alla. Minns tyvärr inte exakt hur det gick för Patrik och Jimmy i just det racet, men bägge två stod ju allt som oftast på pallen, så...

Sedan så följde mycket uppskattade besök i depåboxarna hos Mercedes och Ingmar Persson med vår f-d. gästmek Fredrik Larsson som jag nämnt om här i forumet även i andra sammanhang. Fredrik gjorde här sin första dragning av jobbet och DTM-bilen inför publik. Något som han gjorde med bravur. Ingmar berättade mycket initierat om hur det var att driva ett team i DTM. Att ungdomarna gjorde stora ögon kanske inte behöver nämnas? Den som inte hade gjort stora ögon tidigare, gjorde det garanterat när DTM snyggaste mekaniker kastade sig under en av DTM-Mercorna. Ja, hon skruvade en del faktiskt, men anledningen till att det stack ut några snygga ben som avslutades med högklackat var att tjejen var den f,d, Miss Deutschland och tillika fästmö till en av mekarna i Ingmars team. Naturligtvis skulle det göras lite kul PR på detta. Sådant är dom mycket bra på i DTM.
Dessutom besöktes naturligtvis även Audi genom sympatiske och energiske PR-killen Jimmy Lindbergs försorg. (som nu också driver utmärkta web-TV-kanalen Motorsportkanalen) Självklart var en träff med Mattias Ekström höjdpunkten på resan för de flesta av ungdomarna. Mattias alltid lika öppen och entusiastisk höll show och berättade om livet som DTM-stjärna, självklart passade Mattias på att presentera några av sina svenska mekaniker för de nyutexaminerade fordonsteknikerna också. Vi visste Mattias hade ont om tid för oss, då det strax var dags för det viktiga kvalet. Teamet ryckte honom lite diskret iarmen och pekade på klockan, varpå Mattias säger: "Dom vill visst jag ska ut och köra lite, men vi hinner nog 5 minuter till, jag tycker det är så himla kul att ni kommit hit och hälsar på". Så blir man en hjälte inför sina fans!

Sedan bar det iväg för att träffa Johan Thorén från Race som då sände från DTM i svensk TV. Också något som killarna tyckte var häftigt. Johan var och är ju en av de riktiga mediaprofilerna när det kommer till racing. Johan gav oss en inblick i både hur man jobbade med produktionen av DTM och även vad han såg som DTMs styrkor och sin syn på framtiden i både DTM och STCC. Riktigt kul och tänkvärt även för oss alla, även vi som varit med en stund...

När man går i huvuddepågatan i en DTM-depå ser man ganska få racerbilar, däremot desto flera Scania dragbilar. Det har slagit mig att Scania och Mercedes här exponeras rikligt på prime place. En och annan Man och Volvo syntes också, men Scania och Mercedes dominerade DTM-depån när det kom till logistikfordonen. När man dök in bland de i mina ögon mycket läckra F3 bilarna i Euro Formula 3 serien, så såg man Scania-loggor även på dessa (Keke Rosbergs Team) Där syntes också Ericsson. Gjorde då en reflektion varför våra svenska storföretag väljer att synas i internationell racing, men inte med våra svenska förare? Vet av erfarenhet att det sitter långt inne att från svensk horisont engagera sig, men marknadsbolagen ute världen har en helt annan inställning. Tycker fortfarande det är lite märkligt.

Av Bo Lindman







Fler artiklar

RSS icon  Prenumerera på Svartamaskens artiklar!




Senaste videoklippet

0/svart_stor.jpg


Annons - AffärsskolanAnnons - JokernAnnons - MerchandiseAnnonsera här