Svartamasken.com - Logotype

Senaste bilderna

Resan till Nürburgring med Volvo 745 GLT 1989
27 st bilder
Blandade racingbilder del 1 av Christer Ljungaeus
20 st bilder
Visa alla»

Annons - Trackstar


Artikelarkivet

Finns det någon utveckling av talanger i svensk motorsport?


Talangerna i motorsport måste tas tillvara i tidig ålder. Foto: Christer Ljungaeus.


För STCC-profilen Peggen Andersson blev det att börja träna med en Grålle.

Finns det någon talangutveckling i svensk motorsport? Letar man på SBFs hemsida hittar man efter en lite detektivarbete lite material om det RIG (Riksidrottsgymnasium) som finns i Mjölby samt en presentation av de ungdomar som går där. Syftet med ett RIG är enligt RF är att ”underlätta kombinationen av utbildning och elitidrott”. Enligt riksidrottsstyrelsen ska ett RIG ”erbjuda stöd till talanger med bäst förutsättningar att som seniorer nå internationell elit”. Ett av flera krav till specialförbundet från RFs sida är att ”aktivt leda och stödja verksamheten samt att visa idrottslig ambition”.

I presentationen av bilsportens RIG-elever slår det mig att bara två av sju kör i en formelklass (den norska Formula Basic), en kör Radical och övriga fyra kör i JTCC. I huvet ekar syften om att eleven ska nå högsta internationell nivå och att specialförbundet ska visa idrottslig ambition. Detta rimmar rätt illa med det jag ser på SBFs hemsida, här får jag snarare bilden av ett elitgymnasium som ger träning till personer som sysslar med breddracing. Är detta ett bevis på att SBF inte vill göra en ordentlig elitsatsning i sitt RIG, kan de inte eller förstår de inte vad som krävs? För hade de satsat på elit hade de väl haft elever som heter Marcus Ericsson och Felix Rosenqvist eller i alla fall elever som tävlar mot dom.

Det har i och för sig kommit fram en svensk elitförare från ett idrottsgymnasium, han heter Alx Danielsson och gick i Järpen, men det var visst alpin skidåkning han sysslade med då. Att Alx på kort tid gick från att vara elit i alpin skidåkning till att bli elit i bilracing är egentligen inte så konstigt. Hans balanssinne var säkerligen på en högre nivå än hans konkurrenters, hans kunnande om spårval var på en mycket hög nivå och någon rädsla för att åka fort hade han säkert inte heller. På samma sätt, även om det är på en annan nivå, kan man se hur Jocke Mangs lyckats ta sitt crossåkande till bilracingen där även han har haft ett bättre tränat balanssinne än om han bara kört gokart. Att rekrytera från idrotter som ställer högre krav på vissa centrala delar i kunnandet av en idrott än vad man får av att utöva just den idrotten är dock inte något nytt. Flera Roadracingförare har ju blivit framgångsrika racingförare, Terje Haakonsen som är den bäste snowboardåkaren genom tiderna var innan han sadlade om elitgymnast.

Mitt förslag till SBF är att lägga ner Riksidrottsgymnasiet i Mjölby, ge pengarna som blir över till några talanger från något av de alpina gymnasierna eller motocrossgymnasiet. Det skulle säkerligen skapa fler svenska elitförare tack vare SBF än på det sätt de nu arbetar.

Av Erik ”Selim” Lundqvist







Fler artiklar

RSS icon  Prenumerera på Svartamaskens artiklar!




Senaste videoklippet

0/svart_stor.jpg


Annons - AffärsskolanAnnons - JokernAnnons - MerchandiseAnnonsera här