Svartamasken.com - Logotype

Senaste bilderna

Resan till Nürburgring med Volvo 745 GLT 1989
27 st bilder
Blandade racingbilder del 1 av Christer Ljungaeus
20 st bilder
Visa alla»

Annons - Trackstar


Artikelarkivet

Det är mycket viktigt med en bra dialog i Rally-SM


Team Slirej med...


...föraren Tommy Vestlund

Nyhet – egna intervjuer på svartamasken.com

Tommy Vestlund, 39-åring från Gagnef är en ovanlig rallyförare. Ovanlig på så sätt att han har tagit en aktiv roll som skribent på olika debattforum. Som rallyförare har han gjort sig känd som en publikfriare som slåss i SM-toppen med en äldre fyrhjulsdriven Mitsubishi i grupp N, klassen som i Sverige kallas för otrimmat 4WD. Tommy inledde årets SM-säsong med att vara snabbast på den första specialsträckan.



Hur länge har du kört rally-SM och har du tävlat i någon annan sport?

-Jag började köra rally 1987 med en gammal Opel Ascona A och sedan 2002 har jag kört rally-SM. 2002 körde jag en Renault Clio i den otrimmade 2WD-klassen och vann en del, men lyckades även bryta med tekniska fel tre gånger när jag ledde. Pappa släpade med mig till rallyskogen och på folkrace när jag var liten och jag har kört motocross med 80cc och 250cc. Idag kör jag enduro för att hålla mig i form och jag har bl a kört Gotland Grand National. Jag har varit på en STCC-tävling och där gillade jag motorcyklarna bäst. I STCC var det för lite action, jag tyckte att man körde mest runt runt, men det var intressant att se allt fint i depån.


Du är nästan medelålders och egen företagare – är det normen för svenska rallyförare idag?

-Det är både fördelar och nackdelar med att vara egen företagare och tävla. Det stora bekymret är att få tiden att räcka till och idag är det ett lite för stort steg att köra SM jämfört med en vanlig rallytävling. När det gäller nya förare så tillkommer det varje år några lovande ungdomar och i år är det bl a Jocke Nyman som har tagit steget upp. Men visst är det många gamlingar med i rally-SM och många är egna företagare.

Hur är ert team organiserat för att dra in sponsorer?

-Vi är tre stycken som jobbar med att försöka dra in sponsorer i teamet och det förutom jag själv är det min kartläsare Fredrik Prosén och svärfar Sören Andersson. För att kunna åka SM räcker inte våra kontakter på de lokala företagen till utan vi måste söka samarbetspartners utanför regionen. I SM-sammanhang fungerar det inte heller så bra med exponering av mindre lokala företag eftersom vi kör i hela landet.

Vilka produkter erbjuder ni presumtiva sponsorer?

-Vi har varit dåliga på eventsidan då det tar mycket tid och kräver mer folk. Våra partners har fått bra exponering då SM har haft en bra TV-bevakning. Vi försöker dock att hitta en lösning med våra sponsorer där vi hittar något som ska passa deras önskemål.

Vad är bättre med Rally-SM i år jämfört med tidigare år?

-Vi har aldrig fått så mycket media som efter årets SM-premiär. Mycket kanske beroende på att vi vann första och enda sträckan som kördes på fredagen. Och det har varit mycket skriverier inför årets SM-säsong, inte bara positivt, men det har ökat intresset för rally-SM. Under lördagen har vi ett 2-timmars lunchuppehåll i SM-programmet som vi tror mycket på. Då går det att göra roliga och intressanta aktiviteter för sponsorer, publik och media.

Dina bästa råd till arrangören av Rally-SM?

-Det viktigaste för arrangören av SM-serien är att ha en bra dialog med team och motorklubbar. Det är även viktigt att lämna information i god tid så att vi kan planera bättre. Rally har svårt att synas i mediebruset och vi team kanske inte är så duktiga på att bearbeta pressen, därför gäller det för arrangören att bearbeta media och att det finns en organisation där det t ex är samma presschef som gör det jobbet. Jag har aldrig sett så mycket journalister och fotografer som vid årets SM-premiär och jag hoppas att det fortsätter så resten av säsongen.

Team Slirej – gör lite reklam för företagets produkter!

-Min far och farbror drev åkeri och 1970 uppfann de en sandspridare för lastbilar och den döptes till Slirej. Den monteras framför drivhjulen på lastbilen och aktiveras genom ett knapptryck. När det är halt och man behöver fäste så kan man sprida ut sand upp till 1 km framför drivhjulen. Slirej fungerar även vid paniksituationer när man behöver få stopp snabbt på ekipaget. Det är både en säkerhets och ett komforttillbehör då man slipper köra fast. När det gäller timmerbilar har vi 90% av marknaden. För vanliga långtradare, som vintertid ofta ställer till problem när det är snökaos, finns det en jättemarknad. Vi ska fortsätta vår expansion utanför Norden och det är främst öststaterna som vi ska bearbeta.

Av Eric Lindgren








Fler artiklar

RSS icon  Prenumerera på Svartamaskens artiklar!




Senaste videoklippet

0/svart_stor.jpg


Annons - AffärsskolanAnnons - JokernAnnons - MerchandiseAnnonsera här