Svartamasken.com - Logotype

Senaste bilderna

Resan till Nürburgring med Volvo 745 GLT 1989
27 st bilder
Blandade racingbilder del 1 av Christer Ljungaeus
20 st bilder
Visa alla»

Annons - Trackstar


Artikelarkivet

Motorsport ska utövas av de som har råd


Goodwood erbjuder en fantastisk miljö, ingen behöver bry sig om sponsorer och är det så att man råkar ut för en olycka så har man råd med det. Foto: Eric Lindgren.


I rally-SM är det numera de sista entusiasterna och företagare med ordning på plånboken som tävlar. Foto: Magnus Jakobsson.

I september 2015 besökte jag Goodwood Revival för andra gången. Ett fantastiskt evenemang som ni kan beskåda genom att besöka denna sajts bildarkiv. Goodwood Revival är ett evenemang av världsklass och detta har man blivit efter ett hängivet och långsiktigt arbete av godsägaren och motorsportentusiasten Lord March.

Lord March har bra förutsättningar för att arrangera Goodwood Revival och Festival of Speed på sina marker. Racerbanan har funnits länge och var från början ett flygfält. Godset Goodwood House äger 5 000 hektar mark där man bedriver lantbruk. På området finns förutom racerbanan, en fantastisk galoppbana och golfbana plus att man har en mängd aktiviteter i själva huvudbyggnaden. I Sverige har vi inte dessa förutsättningar. Den enda som hade liknande förutsättningar var Staffan Svenby, men han avled för ett par år sedan. Kanske har Mantorps ägare möjlighet att utveckla banan på Östgötaslätten - men vill man det?

Känslan att komma till Goodwood är överväldigande. Enorma välklippta gräsmattor inramar anläggningen och här finns allt för alla smaker. Mat & dryck t ex består av allt från öltält till dito Champagne och maten tilltalar alla. Själv åt jag gärna hamburgare och korv gjord av ekologiskt kött från djur uppfödda på Goodwood. I depån är stämningen relaxad och man kommer bilar och förare nära. Inga trailers eller annat att gömma sig i för teamen och ägarna av bilarna behöver inga sponsorer...
När det gäller Sverige så är situationen lite annorlunda. I hobbyklasserna, vare sig det rör sig om historisk racing eller tävlande på distriktsnivå är stämningen god och förarna består av äldre entusiaster. Dessa förare är ofta egna företagare som har råd att utöva sin hobby på gamla dar eller också är man entusiaster som vill hålla på och som väljer klass och fordon efter den egna plånboken. Man räknar inte med eller hoppas på att få tag i sponsorer.

När det gäller "elitracingen" i Sverige är det dock annat ljud i skällan. Här hittar vi drömmarna som hoppas och tror. Speciellt i racing och rallycross där man inbillat sig att tv och annat ska lösa deras problem. I Rally-SM har man kommit längre och här lyser både sponsorer och bilfabrikanter med sin frånvaro och de som har ambitioner att bli något, de tävlar utomlands som t ex Pontus Tidemand och Emil Bergqvist.

I Racing-SM och Rallycross-SM hoppas och tror de unga talangerna med föräldrar att någon annan ska lösa deras ekonomiska problem. Men minskade startfält och tappade sugar från förare som trodde att man var på gång, visar att man snart är på samma nivå som rally-SM. De som klarar sig av ungdomarna är de med familjeföretag i ryggen, men även där tar pengarna förr eller senare slut.

Motorsport är en "hobby" för miljonärer, vare sig det gäller att driva en racerbana, driva ett team eller att köra. Har man inte de rätta förutsättningar ska man inte börja med motorsport på elitnivå även om det Svenska Bilsportförbundet försöker locka in "alla" som vill köra genom att mörka sportens baksidor och förespegla att det finns en framtid att hålla på med motorsport.

För mig som hållit på med sponsring i en massa år är mötet med racerförare många gånger en trist historia - efter hälsningsfrasen åker "tiggarluvan" fram och man undrar om man inte vet någon som vill vara med att sponsra etc. Därför anser jag att motorsport på elitnivå ska utövas av de som har råd. Resten ska ägna sig åt annat då det är ingens rättighet att hålla på med motorsport och i väldigt få fall är de tvingade att hålla på...

Av Eric Lindgren


Fler artiklar

RSS icon  Prenumerera på Svartamaskens artiklar!
Senaste videoklippet

0/svart_stor.jpg


Annons - AffärsskolanAnnons - JokernAnnons - MerchandiseAnnonsera här