Svartamasken.com - Logotype

Senaste bilderna

Resan till Nürburgring med Volvo 745 GLT 1989
27 st bilder
Blandade racingbilder del 1 av Christer Ljungaeus
20 st bilder
Visa alla»

Annons - Trackstar


Artikelarkivet

Volvo och motorsport – hur länge varar nuvarande epok?


Hur länge ska Volvo tävla denna period? Foto: julleweb.com


Per-Inge Walfridsson vann rallycross-SM 1977 och 1979 med Volvo 343. Foto: Teambild.se

Volvo har från och till satsat på motorsport till skillnad mot SAAB som under flera decennier hade en tävlingsavdelning som dock lades ner 1980. För att sportighet ska vara en del av ett bilföretags varumärke bör man dock tävla kontinuerligt vilket t ex BMW och Porsche har gjort. Även Alfa Romeo och Lancia har skördat stora framgångar på tävlingsbanan vilket har präglat dessa varumärken. Nu ritas dock kartan om för biltillverkarna och frågan är hur Volvos tävlande kommer att se ut i framtiden.


Från början var det rally som gällde för Volvo

1949 startade en Volvo PV 444 i Monte Carlo-rallyt. 1957 segrade en PV i Midnattssolsrallyt men man vann även EM i rally samma år. Förare som Gunnar Andersson, Tom Trana, Carl-Magnus Skogh och Ewy Rosqvist segrade åren därefter både här hemma och ute i stora världen, Volvo segrade inte enbart i rally utan även på bana. En sensationell segrare under 60-talet var Joginder Singh som vann Safarirallyt 1965 som privatförare i en vit PV med mattsvart huv.

Rallycross på 70-talet

Under 70-talet var Volvo Amazon och Volvo 142 en populär och stryktålig tävlingsbil i de svenska rallyskogarna även om fabriken inte längre tävlade officiellt. Volvo hade köpt DAF-fabriken i Holland och ”Ram-Johan”, dvs Volvo 343, blev nästa tävlingsbil för Volvo att tävla med officiellt. 1977 och 1979 vann PI Walfridsson SM i rallycross och 343:an var även framgångsrik i internationella sammanhang. Efter framgångarna i rallycross blev det stopp med officiellt tävlade under en period.



Den ”Flygande tegelstenen” vann både EM och DTM 1985

1982 introducerades Volvo Turbo Cup som kördes med lätt trimmade Volvo 240 konverterade med turbo och några år senare kom Grupp A-reglementet där Volvo 240 turbo visade sig vara en vinnare. 1985 vann Thomas Lindström tillsammans med Gianfranco Brancatelli EM-titeln och Per Sturesson erövrade DTM-mästerskapet. Därefter var det slut på tävlandet igen.

”Back on track” på 90-talet

Efter några magra år för standardbilsracing i Europa blev det brittiska BTCC-mästerskapet hett. Volvo hade lanserat den framhjulsdriva 850:an och i en ”Volvokombi” gjorde Rickard Rydell debut i BTCC 1994. Volvos officiella tävlande sköttes av TWR med Tom Walkinshow som ägare. TWR utvecklade för stora pengar Volvo 850 och därefter S40- och S60-modellen till en vinnare. TWR var även delägare i Volvos bilfabrik i Uddevalla innan samarbetet sprack. Vad som var planen med Volvo/TWR är svårt att säga idag, men kanske kunde det blivit något av en svensk motsvarighet till vad Alpina och AMG är för BMW respektive Mercedes.

Nytt sekel och nya satsningar

1998 blev Rickard Rydell BTCC-mästare och här hemma hade ”Flash” vunnit STCC 1997 med 850:an. I BTCC tog det stopp med det officiella tävlandet för Volvo i början av det nya seklet och några år senare lades även Volvo Motorsport ner den svenska satsningen. Men denna gång bara under några år då Polestar med Christian Dahl vid rodret lyckades få Volvo med på båten igen. Året var 2007 och verktyget var en etanoldriven Volvo S60 som Robert Dahlgren lyckades bli SM-tvåa med.

2008 debuterade den av Polestar konstruerade och byggda Volvo C30.an i en STCC-satsning som Volvo officiellt är med och stöttar. 2009 är Robert Dahlgren, Tommy Rustad och C30:an en favorittippad trio och det snackades även om internationellt tävlande för Volvo igen.

Dragkamp mellan olika intressen på marknadsavdelningen?

Med tanke på historien så är det svårt att sia om Volvos engagemang i motorsport framöver. Det verkar som om marknadsavdelningen på Volvo består av två grupperingar – en grupp som ser fördelarna med motorsport för Volvos varumärke, och en annan grupp som vill prioritera annat. I sammanhanget är det intressant att notera att det har gjorts Volvomodeller med Volvo Ocean Race-anknytning men det har aldrig gjorts någon Rickard Rydell-edition. Bland produktionsbilarna kan nämnas PV Sport, Amazon Sport och sedan har vi R-modellerna som dock numera har lagts ner.

Den 31/8 2011 meddelar Volvo att man avslutar sitt tävlande i STCC efter säsongen 2011. I STCC har Volvo tävlat med Super Touring- och S2000-bilar baserade på egna produktionsmodeller. Sport eller Motorsport för Volvo i framtiden är fortfarande frågan?

Av Eric Lindgren






Fler artiklar

RSS icon  Prenumerera på Svartamaskens artiklar!




Senaste videoklippet

0/svart_stor.jpg


Annons - AffärsskolanAnnons - JokernAnnons - MerchandiseAnnonsera här