Svartamasken.com - Logotype

Senaste bilderna

Resan till Nürburgring med Volvo 745 GLT 1989
27 st bilder
Blandade racingbilder del 1 av Christer Ljungaeus
20 st bilder
Visa alla»

Annons - Trackstar


Artikelarkivet

Racingkriget - del 2 om STCCs begynnelse


2010 var det, enligt vissa, kris för STCC - undrar när det blir så här mycket publik på Västkustloppet igen?

Bakom kulisserna i STCC var Peggen borta och seriens starke man var Staffan Svenby. Tillsammans med Greger Pettersson och Volvokillen Lennart Nodby höll man i taktpinnen för STCC. Vad många inte visste och antagligen inte skulle veta var att Flash var delägare i STCC AB. Som förare och teamägare ville han antagligen ligga lågt med att han satt på för många stolar.


1999 skrev jag mitt första inlägg på STCCs gästbok och valde pseudonymen ”Svarta Masken” då jag var VD för ett holländskt dotterbolag i Sverige. Man ville ju inte gärna skylta med sitt riktiga namn på forum som anställd. Flash som var ”ordningsman” på det forumet, högg direkt mot mitt inlägg som handlade om lojalitet mot sina sponsorer, och kallade mig alla möjliga saker för att jag valde ett ”nick”. Det var ett jäkla liv under tre månader och Flash triggades av Svarta Maskens inlägg som han inte visste vem som skrev. Efter tre månader avslöjade jag mig då jag hade för avsikt att sluta skriva på forum. Men så blev det inte, och Flash och mina dispyter fortsatte även i utanför forumet. Bob Huzell, STCCs tidigare VD, minns hur jag och Flash stod och gapade på varandra i depån på Gelleråsen. Stridsyxan grävdes dock ned därefter under en längre period.

Jag var med och lanserade bl a engångsgrillar i Sverige och dessa ville jag ha in hos Volvohandlarna. Flash påstods vara något slags PR-geni och jag var beredd att betala bra för att få in prylarna hos Volvo. Flash borde ha de rätta kontakterna och tanken var att jag skulle få en kontakt inom Volvo för att kunna presentera engångsgrillarna för Volvoinköparna och det ville jag göra själv. Jag skickade över en pall med grillar till Flash i Karlstad. Men det hände inget, trots att det enda han behövde göra var att skaka fram en kontakt på Volvo och få rejält betalt för det.

2001 körde jag STCC-finalen och trots att jag hade giltig licens och hade gjort rätt för mig mot Brovallen innan start, var det här något som Flash, Volvo och vissa journalister störde sig på. Antagligen för att det var ett projekt man antagligen själv ville göra. Några år senare gjordes något liknande med Micke Persbrandt och sedan var det dags för Prins Carl Philip ytterligare några år senare. Uppläggen var snarlikt mitt dvs ta en läktarchaffis och följa dennes resa mot snabbare tider. På gridden vid STCC-finalen 2001 knallade Flash omkring som värsta Bernie Ecclestone och gav mig onda ögat. Volvofolket var inte heller nöjda och när gridden presenterades i Race på TV hade man helt sonika klippt bort näst sista startledet där jag startade i de båda loppen. Något som aldrig hänt tidigare eller hänt efteråt heller.

Några år senare valde Flash att avsluta samarbetet med Volvo. Christian Dahl som varit kompanjon med Flash startade Polestar och blev Volvos nya samarbetspartner. Flash hittade en ny välgörare i Rickard Pålsson, ägare av Veidec och idag ägare av STCC AB. Mer om detta i del 3.

Av Eric LindgrenFler artiklar

RSS icon  Prenumerera på Svartamaskens artiklar!
Senaste videoklippet

0/svart_stor.jpg


Annons - AffärsskolanAnnons - JokernAnnons - MerchandiseAnnonsera här