Svartamasken.com - Logotype

Senaste bilderna

Resan till Nürburgring med Volvo 745 GLT 1989
27 st bilder
Blandade racingbilder del 1 av Christer Ljungaeus
20 st bilder
Visa alla»

Annons - Trackstar


Artikelarkivet

Volvo Pv - Alla tiders tävlingsbil


Det var inte bara i rally som Volvo Pv skördade framgångar. På Skarpnäcksbanan...Foto: Olle Cederqvist


...kördes det hårt. Bl a vann Erik Berger ett 12-timmarslopp med "kutryggen". Foto: Olle Cederqvist

Volvo Pv började tillverkas 1947 och tävlingsdebuterade internationellt 1949 i Monte Carlo-Rallyt. Dess sista stora internationella segern kom 16 år senare i Safarirallyt 1965. Volvo Pv var vanlig på tävlingsbanorna under första delen av 50-talet. De större framgångarna uteblev bl.a. på grund av fabrikens ointresse för att stödja bilsport. Privatförarna gillade dock bilen och 1957 totalsegrade privatföraren Thure Jansson i Midnattssolsrallyt med en PV.

1958 kom den s.k. ”Amerikamotorn” som var starkare och främst avsedd för amerikanska marknaden. Flera privatförare lyckades komma över denna motor och de större framgångarna
började komma. Fabriken var tvungen att börja fundera över sitt förhållningsätt till bilsport. Detta resulterade först i stöd till privatförare men ledde sedan till uppbyggnad av en tävlingsavdelning.

Gunnar Andersson var den som inledde den mer framgångsrika perioden och han fick senare uppdraget att bygga upp en tävlingsavdelning som han ledde under många år. Framgångarna
var många som seger i Midnattsolsrallyt 1958 och topplaceringar i flera andra europeiska rallyn. Hans största framgång kom i landsvägsloppet Gran Premio de Argentina med över 460 mil och med en medelhastighet på över 115,8 km/timma.

Vi får inte heller glömma Evy Rosqvist som blev europamästare i rally för damer. Trots att Volvo Amazon nu fanns på marknaden var det fortfarande Pv som företrädesvis användes i tävlingar. Det var inte bara på i rally utan otaliga är de nationella ban- och istävlingar som Pv segrade i. År 1957 kom första seger på Little Le Mans i USA och det skulle bli fler. Nämnas kan också Erik
Bergers seger med en Volvo Pv på 12-timmarsloppet på Skarpnäck.




Första hälften av 60-talet skulle bil Volvo Pv mest framgångsrika period på internationell nivå. Volvo tävlade även på bana men där var Amazon vanligare men i rally var det i huvudsak Pv som gällde. Ett bra stall fanns under ledning av Gunnar Andersson och
som förare Tom Trana, Carl Magnus Skogh, Sylvia Österberg. Europamästare i rally 1963 var Gunnar Andersson och 1964 Tom Trana. Bland Tom Tranas segrar kan nämnas RAC (1963 och 1964), Midnattssolsrallyt (1964 och 1965) samt Akropolisrallyt (1964).

Safarirallyt 1964 var ett stort misslyckande och ingen av stallets bilar kom i mål. Tom Tranas bil blev kvar i Kenya och bilen köptes, enligt uppgift på avbetalning, av en inhemsk förare vid namn Joginder Singh. Stor sensation när denne privatförare tar hem segern i Safari-rallyt 1965. Kort därefter slutade Pv att tillverkas vilket gjorde att PV blev allt ovanligare i internationella sammanhang. På grund av två olyckor lades också tävlingsstallet ned 1967.

PV:n försvann dock inte från tävlingsbanan. Bilen var lättmekad, lätttrimmad och stryktålig och blev en populär nybörjarbil. Per Eklund, Mats Jonsson, Anders Kulläng, Ingvar Carlsson, Björn Johansson är exempel på förare som startat sin karriär i Pv.

I början av 70-talet gjorde Pv en ny succé i den nya rallycrossen. Bilen sladdade vilt och blev snabbt publikfavorit. PV hade dock svårt att hävda sig mot de bilar som hade motor över
drivhjulen. Arrangörerna upptäckte detta och speciell Volvocup startades 1976 och kördes i sex år. Den var öppen för samtliga Volvomodeller. Ofta fick de yngre Volvomodellerna se sig slagna av en Pv. Speciell publikfavorit blev Roland ”Gruskalle” Brändström med sin Pv från 1959.

Efter en snart 40-årig tävlingskarriär började en Pv en ny karriär i historiska tävlingar i slutet av 1980-talet. Tom Trana vann klassiska rallycupen 1987 och 1988 i en Pv. Även om Pv inte
är så vanliga i historiska sammanhang idag kan vi fortfarande få se Pv både på historiska rallyn och bantävlingar både i Sverige och utomlands.

Viken av Volvos modeller som är framgångrikast i bilsporten kan diskuteras men få av Volvos modeller kan redovisa en sådan lång karriär på både nationell och internationell nivå i olika former av bilsport som Pv.

Av Ingvar Sjögren







Fler artiklar

RSS icon  Prenumerera på Svartamaskens artiklar!




Senaste videoklippet

0/svart_stor.jpg


Annons - AffärsskolanAnnons - JokernAnnons - MerchandiseAnnonsera här