Svartamasken.com - Logotype

Senaste bilderna

Resan till Nürburgring med Volvo 745 GLT 1989
27 st bilder
Blandade racingbilder del 1 av Christer Ljungaeus
20 st bilder
Visa alla»

Annons - Trackstar


Artikelarkivet

Behövs det fler ungdomar i bilsporten?


Peggen Andersson tycker att det behövs fler ungdomar som provar på motorsport. Foto: Fredrik Lestrup


Per Gustavsson körde JTCC tillsammans med ungdomarna i klassen 2005.

Peggen skrev denna krönika 2008, men mycket är fortfarande aktuellt 2012:

Givetvis behöver vi fler ungdomar som provar på motorsporten men det kan finnas en poäng i att det behövs göras satsningar på andra områden också. I dag har vi inom standardbilsracingen ett jättestort problem i det faktum att det faktiskt finns en fungerande ungdomsklass men inte ett mellansteg mellan JTCC och STCC. När en märkesklass, som mycket väl skulle kunna vara detta mellansteg, kostar smått astronomiska belopp faller den som ett alternativ.



Vi saknar i dag ett steg där ungdomar får mötta etablerade förare för att mäta sin kunskap och talang. Nu sker det först när man intecknat huset och kan köra i STCC. Nästa undantagslöst blir erfarenheten en mycket dyrköpt läxa. Att möta de vassaste förarna som kör i STCC är en helt annan sak än att lalla runt och glänsa i JTCC där motståndet är på samma nivå som man själv kan prestera. Det som gör situationen ännu mer komplicerad är att man måste in som försteförare i ett av de tre bästa teamen för att ha chansen att lysa även i detta mästerskap. Och dessa tre styrningar är ockuperade av förare som Göransson, Björk och Dahlgren.


Volvo S60 Challenge var en mycket bra exempel på klass som fungerade som detta mellansteg. En ny Volvoklass, med C30-bilar, skulle kunna vara en fortsättning som skulle fylla denna lucka men det är kanske inte precis tid att ta upp den diskussionen med Volvo i dagens läge.

Camaro Cup har till viss del tagit upp positionen som mellansteg i Sverige men frågan är om vinnaren av denna serie är ett prospekt för ett STCC-team? Troligen inte i dagens läge men serien kan säkert lyfta till denna nivå i och med införandet av de nya bilarna till säsongen 2010. För denna series del är det inte viktigt att det kommer in nya unga förare utan snarare att det blir några fler profiler som kör.

När det gäller avsaknaden av formelbilsracing i Sverige så skulle Formula Renault mycket väl kunna vara en bra satsning. Under förutsättning att man har fullt stöd från Renault Nordic och att man samtidigt har en nybörjarklass som typ Formel Ford. Men utan Renaults stöd och utan en startklass faller hela idén och vi kommer åter att sitta inom något år och åter fundera på hur vi ska kunna få igång formelbilsracingen i Sverige igen.

Precis som i standardbilsracingen saknas ett trappsteg men här är det första steget som saknas. Förvånande nog har man har från förbundshåll i stället valt att satsa sina resurser på steg två i stället för att lägga en stadig grund som går att bygga vidare på. Lägg märke till att vi inte på något sätt behöver steg två i Sverige. En talang som visat framfötterna i steg ett kan, och till och med ska, ut och köra i internationella samanhang så snart som möjligt. Det är där ute som man syns och om man gör det i klasser som Formel Ford är det också betydligt mer ekonomiskt överkomligt än om man väljer att göra steget senare i livet och från en betydligt dyrare klass som Formel Renault.

Men Formel Renault kan ju vara roligt för de som inte vill eller kan gå vidare i karriären men ändå tycker det är kul att köra racerbil.

Skilj på Karting och Formelbil. Det är två skilda saker och ska vi få fram svenska racerförare, internationellt, så måste vi ha en fomelbilsklass i Sverige! Annars tittar vi bara efter talanger som drivs av mammas eller pappas intresse och resurser. Det är som vi skulle rekrytera framtidens bandyspelare enbart från ishockeyns ungdomslag.

Av Peggen Andersson








Fler artiklar

RSS icon  Prenumerera på Svartamaskens artiklar!




Senaste videoklippet

0/svart_stor.jpg


Annons - AffärsskolanAnnons - JokernAnnons - MerchandiseAnnonsera här