Svartamasken.com - Logotype

Senaste bilderna

Resan till Nürburgring med Volvo 745 GLT 1989
27 st bilder
Blandade racingbilder del 1 av Christer Ljungaeus
20 st bilder
Visa alla»

Annons - Trackstar


Artikelarkivet

Racingkriget - Del 7 om den som gapar efter mycket…


2012 blev STCC-finalen på Solvalla en succé och Flash blev av med Carrera Cup.

Den 14 april 2011 hade vi en Racing Bar-afton där STCC AB efter en turbulent vinter skulle berätta om sina framtidsplaner. Själv hade jag inte någon jättekoll på vad som hade försiggått bakom kulisserna och hade väl inte någon åsikt om varken STCC eller det som sedermera skulle bli TTA. Men denna afton blev jag övertygad om att satsningen på Solvalla var ett genidrag och att ta rygg på BTCC som kör med NGTC-reglementet var en bra lösning för svensk racing.


Efter denna RB-kväll satte jag ner foten på denna sajts då populära forum och tyckte att STCC AB hade fattat rätt beslut och det var bara för teamen att anpassa sig efter STCC och gilla läget. Dessutom hade ju Thomas Lindskog året innan gjort en utredning där de stora STCC-teamen inte hade motsatt sig planerna med att införa NGTC i STCC. Men detta skulle jag inte ha hävdat utan nu brakade helvetet loss för mig på min egen sajts forum. Bakom allehanda alias spydde TTA-anhängare galla över mig där man påstådd att jag var köpt av STCC etc etc. Nu var det inte så, utan jag tyckte att STCC AB hade fattat rätt beslut - något som jag än idag tycker att man gjorde.

Under STCC-tävlingen i Göteborg 2011 kallade Flash till presskonferens i STCC-depån där han berättade om sina planer att inte stötta STCC och starta en konkurrerande serie. Mycket smaklöst mot sin gamla sponsor och välgörare var min reaktion.

Rickard Pålsson, STCCs ägare, kände sig rätt less på situationen med ett gäng utbrytare och när TTA ville köpa STCC AB under sommaren 2011 var han villig att diskutera ett sådant alternativ. Men när Flash föregick förhandlingarna och basunerade ut att ”allt var klart” och vilka i STCC-organisationen som skulle sparkas, fick Rickard nog och bestämde sig för att inte sälja STCC AB.
I den infekterade debatten hävdade jag, när jag såg TTAs förhandlingsmetoder, att teamägarna inte hade rätt kompetens att driva en egen serie och göra ett professionellt arbete som arrangör. Visserligen lär man sig mycket genom att driva ett racerteam, men har man inte erfarenhet från att jobba i en större organisation blir det knepigt att axla en roll som man tidigare aldrig har haft. Flash ringde upp mig och skulle prata mig tillrätta under sommaren. Jag blev dock förbannad på hans mässande där han varken lyssnade eller förstod min kritik mot hans bristande kunskaper. Det slutade med att jag lade på luren då jag ansåg det meningslöst att lyssna på hans pladder.

När TTA inte lyckades köpa STCC blev den nystartade racingserien SRL ett enklare förvärv. Från racerbilstillverkaren Solution-F i Frankrike tog man därefter upp en Volvoliknande siluettbil och varje förare som provkörde den bilen blev en bricka i TTAs propaganda. TTAs propaganda matade på och Flash pratade på om rättvis racing med identiska förutsättningar där snabbaste förare och bästa teamet skulle vinna, något som Polestar gjorde med eftertryck ett år senare. Dessutom skulle allt bli så kostnadseffektivt, rent av billigt för team och förare.
Under hösten fortsätter jag att ta fajten med ”TTA-trollen” och nu kommer en ny aktör in i bilden. Ett forum startas där den s k ”generalen”, i sann ”Flash-anda”, snor med sig ett av mig registrerat varumärke till sin sajts domännamn. På det forumet som ska vara neutralt och där gäller regeln att ”inlägg av ärekränkande karaktär eller med personliga påhopp i största allmänhet kommer att tas bort eller redigeras”. På forumet med det kapade namnet tilläts nu TTA-anhängarna att bre ut sig ordentligt och spy galla över mig och STCC. Alltmedan den smickrade och fåfänge sajtägaren låter Flash och hans gelikar hållas. På denna sajts forum fortsätter man dessutom att skriva, men under olika alias, men det är inte svårt att förstå vilka som döljer sig bakom anonyma alias, att agitera mot mig och STCC.

Strax före jul 2011 ringer Flash igen och jag inser direkt att det är något fuffens på gång och jag låter mig inte luras. Han har spelat in detta samtal och basunerar ut efteråt att han har avslöjat mig och hotar med att han ska lägga ut samtalet. Något som jag uppmanar honom till men som han aldrig gör verklighet av då han vet att jag inte sade något han kunde ”ha nytta av”. Under den här perioden sprids även snacket om att STCC ska gå i kk och att TTA blir den serie som gäller 2012. När Flash tar beslutet att Carrera Cup ska köra tillsammans med TTA och inte med STCC anser jag att ”huvuden kommer att rulla” och direkt möts jag av en mobb som skriver på mitt forum att jag inte fattar något. Några månader senare blev Flash Engineering av med Carrera Cup som togs över av KMS.

I början av 2012 firar Bilsport 50 år med en mycket generös fest där både Flash och jag är på plats. Mitt under konversationen med bordsgrannarna känner jag ett stadigt grepp om min axel och en hand som klämmer åt. Det är Flash som likt en gängledare ska markera sin närvaro. Ett annat hot kommer en tid senare när samtal nr 3 kommer, men efter det inspelade samtalet vägrar jag att svara. En sms-konversation följer som avslutas med att Flash skriver att ”du kommer att ångra dig”.

Det är som ni förstår en livad tillvaro man hade och efter att ha skrivit över 1200 foruminlägg när "racingkriget" pågick som värst insåg jag att det bästa är att stänga denna sajts forum, situationen hade blivit ohållbar för ett öppet forum. Men det skulle visa sig att Flash gapat för mycket när TTA under sommaren 2012 varken slog de utlovade publikrekorden eller genererade de intäkter som aktieägarna hade lovats när TTA startades upp.

Av Eric Lindgren


Fler artiklar

RSS icon  Prenumerera på Svartamaskens artiklar!
Senaste videoklippet

0/svart_stor.jpg


Annons - AffärsskolanAnnons - JokernAnnons - MerchandiseAnnonsera här