Svartamasken.com - Logotype

Senaste bilderna

Mingelbilder från STCC på Solvalla 2017 av Eric Lindgren
51 st bilder
Resan till Nürburgring med Volvo 745 GLT 1989
27 st bilder
Visa alla»

Annons - Test


Artikelarkivet

Apropå gamla talanger i motorsport


Artikelförfattaren gjorde debut i Kaparna vid 40 och tog även några poäng i Elitserien. Foto: Christer Ljungaeus


Alice Tatroe var minst 67 år och körde Stock Car. Foto: Christer Ljungaeus

I slutet av åttiotalet var jag i USA på uppdrag av teknikprogrammet Sigma som då sändes i SVT. Vi skulle göra ett knäck under Daytona 500 om de tidiga remote kameror som användes i Nascar. Samtidigt skulle vi hitta uppslag till andra reportage. Vi gjorde något om en tidig miljöbil, en gul trehjuling som såg ut som ett flygplan är allt vad jag minns av den tingesten.


Vi åkte till ”The best damn garage in town” i Daytona Beach och träffade ”Smokey Yunik”. Där gjorde vi en grej om hans Hot Vapor, en tidig bränslesnål motor som gick i graven med honom.
Det var ju race week hela veckan lång så det var bara att ta för sig av allt som bjöds och vi hade pratat om fenomenet att jänkare inte verkade vara så åldersfixerade som vi svenskar, dom försökte att ha så kul dom bara kunde oavsett ålder, tyckte vi!

New Smyrna Speedway var en 800 hundrameters asfaltsoval där det kördes race varje kväll under hela veckan och där skulle vi nog få tag på någon äldre racer som inte skämdes över att han var 45, 53 eller 67 år gammal. Då vi frågade runt efter denne herre såg folk bekymrade ut.

-Nä inte vad jag känner till! Frank då? Hur gammal är han? Trettiotvå! duger det? Nähä! Ledsen pojkar men den enda som är lite äldre här är granny, men hon är ju en kvinna, hon säger att hon är 67 men ni skall nog lägga till några år, ni vet kvinnor och deras ålder. Ännu bättre tyckte vi! Var är hon?


Alice Tatroe var en jättetrevlig dam som körde en Pontiac Firebird. I hemstaten längre norrut hade hon som ung flicka tävlat med racerbåtar. Efter familj, barn och allt det där flyttade hon som pensionist till Florida och kom så småningom på att det skulle vara kul att köra Stockcar. Vilken svensk kärring gör det?
Hon kom tvåa i sin klass det året och nästa år bytte hon upp sig till en snabbare klass, hur det gick där vet jag inte men jag såg ett inslag i amerikansk TV några år senare där hon räddades ur sin brinnande bil efter en krasch. I intervjun efteråt försäkrade hon att hon skulle komma tillbaka med en ny bil. The Racing Granny!

Själv började jag köra speedway då jag fyllde fyrtio, jag blev aldrig någon stjärna direkt, men andra året vann jag ”Vi som vill upp” som var en cup där alla nybörjare gjorde upp om en plats i laget. Fullt av unga talanger som jag sabbade det för alltså!

Innan jag slutade fick jag vara med om att åka för Kaparna i division 1 och ta några poäng året då vi gick upp i Elitserien. Häftigt för en gammal speedwayromantiker, eller hur? Så, till alla dessa åldersfacister och snacket om att släppa fram dom unga talangerna. Det är väl bara att åka ifrån gubbjävlarna!

Som Västgöta Bengtsson sa:
-Varför skall vi göra något för den kommande generationen? Vad har dom gjort för oss? Medelåldern är den tid då man är tillräckligt gammal för att veta vad man inte bör göra, men tillräckligt ung för att göra det ändå. Tänk om de ”unga talangerna” var alldeles ensamma på banorna, vad tomt det skulle bli för dom!

Av Christer LjungaeusFler artiklar

RSS icon  Prenumerera på Svartamaskens artiklar!
Senaste videoklippet

0/stig_stor.jpg


Annonsera härAnnonsera här