Svartamasken.com - Logotype

Senaste bilderna

Resan till Nürburgring med Volvo 745 GLT 1989
27 st bilder
Vårracet på Mantorp 2017 av Magnus Jakobsson - del 1
117 st bilder
Visa alla»

Annons - Trackstar


Artikelarkivet

Svensk TV särbehandlade motorsport under en längre period


Svensk motorsport var tidigt ute med sponsorer. Här Team Karlssons klister...Foto: Rolf Sundh


...och här Stig Blomqvist och Torsten Palm i Team Mennen. Men TV och Sportspegeln hade en märklig inställning till motorsport. Foto: Rolf Sundh

En stor bidragande orsak till att bilsporten föll tillbaka i intresse från sponsorer mm är en långsam trend som startade i början av 70-talet. Några av anledningarna tas mycket riktigt upp i Bo Lindmans artikel, men största orsaken är bristen på TV-tid i Sportspegeln enligt min mening.


Inget är viktigare än att synas i TV. I konkurrens med allt populärare idrottsutövare som Stenmark, Borg m fl. och - och detta är viktigt - ett uttalat ointresse från reportrarna och journalisterna på TV-sporten, där Grive och Bedrup härskade. Vem kommer inte ihåg Grives uttalande om vilka sporter han hatade mest: Jo, de var tre...Formel 1, Formel 2 och Formel 3.

Ett uttalande som mycket väl speglar dåtidens syn på motorsport. Och reportagen från motorevenemang var få och väldigt enkla. Svanlund var tvungen att varje gång förklara vad en specialsträcka var och så vidare, viilket gjorde reportagen mer lämpade för Landet Runt än Sportspegeln. Och Sportspegelns utbud var givetvis det som styrde företagen intresse för vilken sport som var intressant ur deras synpunkt.


Har Ni tänkt på hur olika sporter behandlas i TV? Gäller det ett reportage från en basket match i elitserien så kan det mycket väl börja med ett tre minuters inslag om en speciell spelare eller en klubb. När hände det t ex inför Rally-SM?

Och så har det rullat på. Medan flera sporter i mitt tycke orättvist fått alldeles för mycket TV-tid (dam handboll, dambasket,trav), har det aldrig funnits pengar till att köpa in motorsport. Eller rättare - när kassan sinade fick motorsporten stryka på foten.

Man kan bara spekulera i hur det skulle sett ut om Rally-SM fått varit en följetong i SVT genom åren. Kanske det blivit för populärt?!

I dag är verkligheten den att inte ens företagsledare inom områden som har anknytning till bilar, däck,mm och närliggande områden, begriper att sponsring inom motorsporten skulle gynna deras intressen. Utan de fortsätter att ösa in pengar i sporter som segling och golf. Varför? Jo, det syns i rutan. Däremot är det tveksamt om reklamen ger effekt på de grupper som är tänkta att gynna företagen.

Min lösning? Ja, mer TV-tid, främst i SVT. Minst ett reportage på tre minuter var tredje månad (dvs precis som i många andra folksporter) om förare, inför tävlingar mm. Vi får inte vara rädda att själva kontakta redaktionerna på TV. Har vi nyheter att berätta så nappar de? Och sådana inslag är gratis!

Hur man åstadkommer full bevakning av t ex Rally-SM är omöjligt att säga. Förmodligen med en stor sedelbunt till att börja med. Sedan kanske det börjar rulla på. Tiden och tålamod och beslutsamhet hos förbund och klubbar får utvisa hur det går. Kankse man behöver starta lobbyverksamhet?

Av Per Löfström


Fler artiklar

RSS icon  Prenumerera på Svartamaskens artiklar!
Senaste videoklippet

0/svart_stor.jpg


Annons - AffärsskolanAnnons - JokernAnnons - MerchandiseAnnonsera här