Svartamasken.com - Logotype

Senaste bilderna

Legend Cars på Solvalla 2017 av Magnus Jakobsson
73 st bilder
STCC på Solvalla 2017 av Magnus Jakobsson
46 st bilder
Visa alla»

Annons - Test


Artikelarkivet

30 år sedan den första deltävlingen i Volvo Turbo Cup


Dags för start på Ring Knutstorp för Volvo Turbo Cup. Foto: Lennart Pettersson.


Gästföraren Lill-Lövis gratuleras av Lill-Babs. Peggen t h. Foto: Lennart Pettersson.

Volvo Turbo Cup blev starten till Volvos stora äventyr som favorit i internationell racing. Den 31:a maj 1982, alltså för exakt 30 år sedan, kördes den första tävlingen i Volvo Turbo Cup på Mantorp Park. Serien var en satsning för att få ut Volvos 240-modell på motorbanorna för att få en aning sportigare image.
Carleric Johansson blev den som fick uppdraget att kommunicera satsningen mot förare och media.Serien blev snabbt populär och drog till sig både etablerade förare som Ulf Granberg och Picko Troberg såsom nykomlingar Peggen Andersson kanske var den som etablerade sig bland de stora tack vara cupen. Då Volvo höll med en gästbil kryddades tillställningarna med kända förarprofiler som ofta var med och slogs i toppen av tävlingarna. De mest kända gästförarna var Stig Blomqvist, Stefan Johansson, Eje Elgh och Slim Borgud.

Bilen var en vanlig Volvo 242 med förgasare som förseddes med ett turbokit, som såldes av Volvo R-sport. Förutom sedvanlig säkerhetsutrustning försågs bilarna med väghållning i form av stötdämpare och krängningshämmare från Volvo R-sport.
Ofta byggdes bilarna på fabriksnya karosser vilka kunde köpas från R-sport för 5000 kronor.


En bil kostade ca 50 000 att bygga och gav väldigt mycket valuta för pengarna. Serien kördes både på bana, is och backe. Därmed blev den populär även för de förare som bodde lite mer norrut i landet och isracingspecialister som Göran Lindvall, Benny Larsson och Thomas Wirén.

Serien varade bara i två säsonger sedan tog Volvo bort sin hand från den vilket gjorde att dess lyskraft falnade. Klassen fortsatte visserligen under ett antal år till men hamnade i skuggan av Volvos nästa drag i tävlingsverksamheten, utvecklingen av en bil till Grupp A. Men det är en annan historia.
Fler artiklar

RSS icon  Prenumerera på Svartamaskens artiklar!
Senaste videoklippet

0/stig_stor.jpg


Annons - SM 11 årAnnons - aktuell motorsport