Svartamasken.com - Logotype

Senaste bilderna

Legend Cars på Solvalla 2017 av Magnus Jakobsson
73 st bilder
STCC på Solvalla 2017 av Magnus Jakobsson
46 st bilder
Visa alla»

Annons - Test


Artikelarkivet

Finlands sak blir vår när Marcus överraskar i Formel 1


Ronnie P visade vägen och är fortfarande ihågkommen som en av de största F1-förarna som inte blev världsmästare. Foto: Christer Ljungaeus


Gunnar Nilsson fixade en seger när det blev dubbelt på F1-pallen. Här med Mario Andretti. Foto: Christer Ljungaeus

F1-säsongen 2015 är igång och detta med Marcus Eriksson i en betydligt bättre bil och team än ifjol då Caterham inte räckte till trots att reglementet var nytt för alla. Sauber känns stabila i år och hoppas att man kan etablera sig och slåss om VM-poäng som Williams gjorde ifjol efter att man harvat i många år utan några egentliga resultat. Men så är F1 - årets vinnare kan bli nästa års förlorare och vice versa. Red Bull var långt efter ifjol och McLaren kan bli det i år?


Vi som var med på Ronnies, Gunnars och Lill-Lövis tid vet att pressen då fokuserade på olyckor, att Ronnie saknade motoröra och att Lill-Lövis aldrig vann. Än så länge har vi sluppit dessa skriverier om Marcus. Jag tycker det mesta som skrivits om Marcus ifjol har varit positivt där man hade förståelse för att Caterham hade en lång bit kvar till poängplatser. Aftonbladet gjorde en fin bilaga om svenska F1-förare ifjol där Ronnie fick mycket välförtjänt uppmärksamhet. Inför fjolårets F1-premiären hade de flesta dags- och kvällstidningar skrivit exceptionellt mycket om F1 och flera murvlar var på plats "down under". Med Saubers fina försäsong lär det inte bli mindre positivt skrivet inför årets premiär. Vad kan detta då innebära för svensk motorsport?

I Finland har man levererat den ene F1- och rallyvärldsmästaren efter den andre under senare år, medan Sverige fick vänta 23 år på en ny svensk i F1. I Finland skickar man talangerna utomlands mer eller mindre omgående, vilket har gjort att det inte finns någon elitracing i landet att tala om. I Finland är det historisk racing som drar publik och stora startfält. Det enda stora motorevenemanget är det finska VM-rallyt.

Hur blir det nu i Sverige när F1 har fått ett nyvaknat svenskt intresse bland "Svenssons"? För många räcker det med att följa F1, medan kanske andra kommer att ta sig ut till svenska racerbanor. Men det är inte säkert då den stora F1-publiken historiskt sett struntar i vad som händer s a s lokalt. Likaså med sponsorer kan det vara så att det är "finrummet" som gäller och att F1 är något man vill ses och synas i och därmed struntar i lokala aktiviteter. Red Bull är ett sådant exempel som är otroligt svåra att få att satsa på annat än sina egna evenemang.


Om Marcus lyckas som "Super Swede" kan det innebära att man i F1-kretsar får upp ögonen för det "svenska stålet" som i fornstora dagar när svenska förare var superheta i rally-VM, men även i F1 där Ronnie visade vägen. Men då gäller det att svenska talanger flyttar hemifrån tidigt och inte går hoppas på att "någon annan" ska göra grovjobbet och leverera stekta sparvar i munnen på dem här hemma.

OBS! Bilderna i artikeln är fotade av Christer Ljungaeus som har försett denna sajts bildarkiv med mängder av fina F1-bilder bl a.

Av Eric Lindgren

Fler artiklar

RSS icon  Prenumerera på Svartamaskens artiklar!
Senaste videoklippet

0/stig_stor.jpg


Annons - SM 11 årAnnons - aktuell motorsport