Svartamasken.com - Logotype

Senaste bilderna

Resan till Nürburgring med Volvo 745 GLT 1989
27 st bilder
Vårracet på Mantorp 2017 av Magnus Jakobsson - del 1
117 st bilder
Visa alla»

Annons - Trackstar


Artikelarkivet

Rättvisa i motorsport med den svenska modellen eller TTA blev inte som tänkt


Den rättvisa racingen domineras av ett team som har vunnit alla titlar hittills. Utan den omvända startordningen hade det blivit ännu större dominans. Foto: Magnus Jakobsson


Att komma till start med enbart giltig licens och betala vad det kostar som denne filur gjorde 2001, skulle "Lex SM" sätta stopp för. Foto: Fotografen i Avesta.

Det har snackats om att skapa rättvisa förutsättningar i svensk motorsport den senaste tiden, men då enbart när det gäller tävlingsbilen, och en ny racingklass körs 2012 med 16 identiska bilar. Sverige som föregångsland och bäst på mycket borde ta initiativ till att ta ett helhetsgrepp när det gäller rättvisa inom motorsporten. En rättvisa som även inbegriper förare, ingenjörer och mekaniker. Och varför ska en del förare få synas mer på presskonferenserna än andra?Förare idag har olika förutsättningar för att kunna tävla. Men med det nya rättvisa systemet blir det stopp på dessa olikheter. Under en övergångsperiod skiljs förarna från sina familjer i form av barn, fruar och fästmör. Men i framtiden plockas talangerna bort innan dessa har skaffat sällskap. Förarna lever i ett läger där man likt TV-programmet ”Big Brother” har full insyn dygnet runt för att övervaka att ingen har någon fördel. Förarna äter samma hälsosamma mat på bestämda klockslag och man har samma fysiska träningsprogram för samtliga förare.

Fruar och fästmör får hjälp med att hitta en ny livspartner av tävlingsorganisationen. Den sexuella driften för förarna kan dock ställa till det och har varit en svår nöt att knäcka för organisationen. För att skapa jämna förutsättningar så borde en enda ”fästmö” ta hand om alla förare, men en sådan lösning kan uppfattas som för kontroversiell i Sverige. Ett alternativ som diskuterades länge var att förlägga lägret till Tyskland eller Holland som har en liberalare syn på behovet av sex. Den slutgiltiga lösningen är att det blir kastrering som gäller för förarna, något annat alternativ fanns inte i slutändan då även säkerheten i lägret för övriga förare är viktig. - Lite får man offra för att få hålla på med motorsport på elitnivå, som någon av de drivande bakom det nya mästerskapet uttryckte saken. Förarna lever i lägret och släpps bara ut ur "campen" för de fåtal tester som planeras och för att tävla.


Ingenjörerna spelar en allt större roll i svensk motorsport och här var frågan om de också skulle behöva kastreras. Man kom dock fram till att det inte skulle behövas då deras roll blir en annan i framtiden än vad den är idag. Då förarna har samma förutsättningar så blir det en enda inställning av samtliga tävlingsbilar. I princip skulle det räcka med en ingenjör för alla 20 bilarna i klassen under säsongen, men för att göra det lite mer spännande så kommer det att vara olika ingenjörer på varje tävling som får ansvaret att ställa in bilarna.

När det gäller mekanikerna bor dessa i en hangarliknande byggnad där även tävlingsbilarna finns mellan tävlingarna. Eftersom tävlingsbilarna under skalet är identiska och för att ingen förare ska få en fördel, lottas bilarna ut på de olika mekanikerna varje morgon. Tävlingshelgen är det endast ”5-punktskontroll” som gäller för mekanikerna som även då får ”sin bil” tilldelad genom lottning. De fem punkterna är tankning, koll av olja, koll av kylvätska, laddning av batteri samt koll av däckens lufttryck. I tävlingsorganisationen räknar man inte med några krascher eller annat som skapas idag p g a dålig disciplin och orättvisa villkor. Mekanikerna kan leva ett rätt normalt liv mellan varven på tävlingsbanan men familjeliv är uteslutet.

Presskonferenserna idag domineras ofta av den eller ibland de förare med mest svada vilket kan uppfattas som orättvist och ge dessa fördelar genom att de förekommer flitigast i media. I det nya upplägget är det slut på detta då alla tjugo förare finns med på presskonferensen. För att detta ska fungera, kommer frågorna att ställas så att de endast kan besvaras med ett ja eller nej och det görs med skyltar. Dock finns det en skylt med ordet ”kanske” men den får, likt DRS-systemet i F1, endast användas vid vissa tillfällen och vid ett begränsat antal frågor. Framtiden kanske inte blir så spännande men på detta vis har motorsport blivit rättvist, inte bara genom de nya bilarna, och tagit sig in i sportens fina salonger. Det snackas redan om OS i en inte alltför avlägsen framtid för den svenska modellen.

En krönika av Eric Lindgren


Fler artiklar

RSS icon  Prenumerera på Svartamaskens artiklar!
Senaste videoklippet

0/svart_stor.jpg


Annons - AffärsskolanAnnons - JokernAnnons - MerchandiseAnnonsera här