Svartamasken.com - Logotype

Senaste bilderna

Mingelbilder från STCC på Solvalla 2017 av Eric Lindgren
51 st bilder
Resan till Nürburgring med Volvo 745 GLT 1989
27 st bilder
Visa alla»

Annons - Test


Artikelarkivet

Rally-SM är för rätt arrangör en oslipad diamant


Fredagkvällen blen nästan magisk med fyrverkeri, mingel, vildsvin på menyn och en mycket underhållande presskonferens.


På lördagen var det fullt utanför Coop Lövåsen under hela dagen.

2009 blev jag med kort varsel ansvarig för eventet runt SM-finalen i rally i Katrineholm. Efter finalen skrev jag följande:

"Efter helgens final i Rally-SM är vi många som fått upp ögonen för sportens stora potential. Istället för att bli något man inte är och synas i sammanhang där ingen bryr sig, är det dags att sluta tjafsa och börja dra åt samma håll i rallyleden. I Katrineholm blev Rally-SM den största sportsliga händelsen på många många år, och nu vill man även arrangera nästa års SM-final.Rally-SM ska inte köras i större städer där konkurrensen från andra sporter som fotboll och ishockey gör det meningslöst att konkurrera eller till en stor ekonomisk risk att öht försöka synas. Rally-SM ska köras i mindre städer, typ Katrineholm, där man blir det dominerande inslaget under en SM-helg. För dessa städer finns det inte så mycket stora evenemang som kan anordnas, om man talar publiksiffror över några 1000 besökare, eftersom man saknar de större städernas arenor. Rally-SM drog ca 6 000 personer till Coop Lövåsen och 20-25 000 såg rallyt dra fram i skogarna runt den lila staden vilket är imponerande även ur ett större stads perspektiv.

Andra stora evenemang som inte behöver storstädernas arenor är O-ringen och Novemberkåsan. Men orientering och enduro fyller nog inte stadens hotell och skapar inte köer på bensinmackar och näringsställen som rally-SM gjorde i Katrineholm i helgen.

Den primära målgruppen för arrangören av Rally-SM är därför inte traditionella sponsorer, utan det är dessa mindre städer som vill ha ett arrangemang som lockar människor till sin stad. Rally-SM dominerade Katrineholm fullständigt i helgen. Fredagens aktiviteter på Coop Lövåsen samlade både press, lokala näringsidkare och rallyteamen. På lördagen kom det ännu mer folk till evenemangsområdet och 400 meter därifrån låg första rallysträckan. En mindre stad är ur logistiksynpunkt fantastisk vilket även lördagens fest visade där rallyfolket inom gångavstånd kunde berika stadens nattliv efter prisutdelningen.


Rallypubliken i helgen gillade det stora och varierande startfältet. De snabba Volvo 940 blev publikfavoriter och att det är många gamla bilar som är med är inte så noga så länge man laddar för fullt.

2010 blir ytterligare ett år där Rally-SM måste jobba med att hitta sin form. Vi som jobbade med tävlingen i Katrineholm både tror och hoppas att det vi åstadkom i helgen ska fungera både som referens och som inspiration åt andra arrangörer. Det är även önskvärt att rallyteamen organiserar sig och väljer ut de frågor som är viktigast och inte ägnar sig åt att skriva önskelistor där de personliga kraven dominerar. Rally-SM är inte för alla och det gäller för teamen att successivt höja ribban, speciellt när det gäller att bli framgångsrika på att attrahera sponsorer, istället för att arrangören ska sänka ribban till en alltför låg nivå.

Att jobba med finalen i Rally-SM har varit bland det roligaste och faktiskt smidigaste jag har gjort som konsult. Roligast för att alla jag mött har varit så entusiastiska och positiva. Smidigaste för att allt, i stort sett, gick enligt plan och att det var snabba beslut.

Efter årets ”testtävling” hoppas både Katrineholm MK, företagare och politiker i Katrineholm samt undertecknad att vi får möjlighet att arrangera nästa års SM-final i rally i staden. Då tänker vi göra allt vi inte hann med i år."

SM-finalen kördes därefter både 2010 och 2011 men därefter tyckte motorklubben att det fick vara nog. Idag tycker jag att rally-SM mer kan liknas vid en gråsten som har få likheter med en ädelsten.

Av Eric Lindgren


Fler artiklar

RSS icon  Prenumerera på Svartamaskens artiklar!
Senaste videoklippet

0/stig_stor.jpg


Annonsera härAnnonsera här