Svartamasken.com - Logotype

Senaste bilderna

Resan till Nürburgring med Volvo 745 GLT 1989
27 st bilder
Blandade racingbilder del 1 av Christer Ljungaeus
20 st bilder
Visa alla»

Annons - Trackstar


Artikelarkivet

Rallyförarna är sig själva och många är riktiga profiler


Rallyfolket har något som gör dem till svenska folkhjältar fortfarande...Foto: Eric Lindgren


...medan STCC-stjärnorna erbjuder något helt annat. Och så ska det vara. Foto: Eric Lindgren

Svensk motorsport behöver profiler precis som tittarsuccéer i TV behöver sina profiler för att skapa uppmärksamhet i stugorna. under de senaste åren har två TV-serier fått stor uppmärksamhet, och det är dels "Hollywoodfruar" och dels den återkommande tittarsuccén "Bonde söker fru". Svensk motorsport kan glädja sig åt att man idag kan erbjuda båda dessa "format" i STCC och i Rally-SM.STCC-teamen har genom åren byggt upp fina kulisser där attribut såsom vita dukar, kandelabrar, dyra leksaker och påkostad paketering för tankar till Hollywooddrömmar och ett behagligt liv i lyx och i strålkastarskenet. Förarna är mediatränade och det mesta runt dem är tillrättalagt genom samma typ av medieträning. STCC är snyggt, välpolerat och en drömvärld för många.

I ”Bonde söker fru” får vi möta riktiga personligheter där alla har olika förutsättningar och alla likt Norrlands Guld-reklamen är sig själva. Likaså med rallyfolket där de flesta kommer från mindre samhällen runt om i vårt avlånga land. Likt bonden krävs det av rallyföraren att man inte har tummen mitt i hand och att man inte har vant sig vid att komma med ”hjälmen i hand” för att därefter bli uppassad som STCC-föraren.

Svensk motorsport behöver båda dessa koncept, STCC för dem som gillar snygga kulisser och Rally-SM för dem som gillar äventyr och träffa ”vanligt folk”. De fasta racerbanorna är arenor som både ska och bör erbjuda en viss standard, medan rallyfolket har möjlighet att ”ockupera” en mindre stad och bli ett dominerande inslag på hotell, näringsställen och på ”gator & torg”.

Rally-SMs framtid och framgång är att man inser ”att man ska vara sig själva” och att mixen av förare, dialekter, bilar är det som fängslar rallypubliken och på sikt även media. De rallyförare och team jag hade nöjet att se och höra på presskonferensen i fredags och på prisutdelningen på lördag kväll i samband med att SM-finalen i rally kördes i Katrineholm behöver absolut ingen mediaträning, utan de bjöd på en show som skulle gå hem överallt genom att bara vara sig själva.

Svensk motorsport kan skatta sig lyckligt, här behöver man inte välja antingen eller, utan här finns både och genom att STCC och Rally-SM har utvecklats åt två olika håll. Det sistnämnda kanske ofrivilligt, men idag är det en styrka att ”kunna vara sig själva” istället för en kopia av något annat. Sponsorer, media och publik behöver och vill ha variation, precis som TV-tittarna. Det är bättre med både ”Hollywoodfruar och ”Bonde söker fru” än att bönderna försöker leka godsherrar i en roll som inte passar dem.

Svensk motorsport vimlar av profiler men det gäller att veta vad man letar efter och inte försöka förändra dessa talanger och begåvningar. När svensk rallysport stod på toppen visste ingen vad styling och mediaträning var för något. Men det gick bra ändå. Nu måste dock rallyförarna sluta snacka "spons" och lära sig göra affärer.

Av Eric LindgrenFler artiklar

RSS icon  Prenumerera på Svartamaskens artiklar!
Senaste videoklippet

0/svart_stor.jpg


Annons - AffärsskolanAnnons - JokernAnnons - MerchandiseAnnonsera här